top of page
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Buğra Alaybeyoğlu

BİRLİKTE ÖLÜM KARİNESİ VE DEPREM


Ölüm insanın kişilik hayatını sona erdiren bir olaydır. Ölümün gerçekleşmesi ile de miras hukuku gündeme gelir. Dolayısıyla her ölüm bir miras olayıdır. Türk Medeni Kanunu’nun 29/2 hükmüne göre de birden fazla kişiden hangisinin önce hangisinin sonra öldüğü tespit edilemiyorsa bunların hepsi aynı anda ölmüş sayılırlar. Hal böyle olunca da aynı anda ölmüş kişiler birbirlerine mirasçı olamazlar. Aslında yasanın bu hükmü doğrudan miras hukukunu etkileyen bir hükümdür.


Birlikte ölüm karinesi haricinde olayı değerlendirmek gerekirse, birden fazla kişinin aynı zamana yakın olarak ölmesi durumunda önce ölene sonra ölen mirasçı olabilecektir. Örnek olarak A şahsının B şahsından bir dakika bile sonra öldüğü anlaşılırsa, tespit edilirse B şahsı A şahsına mirasçı olacaktır. Ancak A ve B’nin hangisinin önce öldüğü saptanamıyorsa birlikte ölmüş kabul edilirler.


Birlikte ölüm karinesinde şahısların illaki aynı yerde de ölmüş olmaları gerekmez. Örnek olarak A şahsı Elbistan ilçesinde, B şahsı da Onikişubat ilçesinde ölmüşse, ancak hangisinin önce hangisinin sonra öldüğü tespit edilemezse TMK m.29/2 hükmü uygulama alanı bulur.

Yukarıdaki anlatımdan da anlaşılacağı üzere ülkemizin yaşamış olduğu Kahramanmaraş merkezli depremde ölüm karinesinin uygulanması gerekmektedir. Ancak deprem sonrası alınan veraset ilamlarında (mirasçılık belgesi) bu hususta eksikliklerin yapıldığı görülmektedir.






15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page