top of page
  • Yazarın fotoğrafıYiğit Buğra Alaybeyoğlu

DEPREM NEDENİYLE SATIM SÖZLEŞMESİNDEN DÖNME



TBK’de satım sözleşmesinde ayıbın varlığı halinde alıcıya bazı haklar tanınmıştır. TBK m.227’ye göre satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme, satılanı alı koyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme, aşırı masraf gerektirmediği taktirde bütün masraflarının satıcıya ait olması şartıyla satılanın ücretsiz onarılmasını isteme, imkân varsa satılanın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini istemedir.


Satılan malın ayıplı olması durumunda ev ya da işyeri kullanılamaz hale gelmişse ya da yıkılmışsa, beklenen faydayı artık sağlayamayacaksa alıcı sözleşmeden dönebilir. Ancak TBK 227’ye göre, alıcı sözleşmeden haklı olarak dönmek isterse, eğer durum bunu göstermiyorsa hâkim satılanın onarılmasına veya satış bedelinden indirilmesine karar verebilir.


Deprem nedeniyle evi, işyeri yıkılan ya da ağır hasar gören kişiler TBK m.227 uyarınca satım sözleşmesinden dönmesi yerindedir. Çünkü ortada kullanılacak ev ya da işyeri kalmamıştır. Fakat ev veya işyeri az hasarlı ise burada sözleşmeden haklı dönme mümkün olmaz. Bu durumda da ücretsiz tamirat hakkı ya da bedelde indirim hakkı kullanılabilir.


Dönme hakkını kullanmak isteyen kişi, TBK m.228 uyarınca satılanın yok olması veya ağır hasar görmesi halinde de sözleşmeden dönerek elinde ne kalmışsa onu iade ederek sözleşmeden dönebilir. Deprem nedeniyle evi yave işyeri çöken kişilerin yapısı da yok olmuş ya da ağır hasar görmüşse kalan kısım ne ise o iade edilir.


Alıcının bu hakları TBK m.244’e göre, mülkiyetin devrinden itibaren beş yıl, satıcının ağır kusuru varsa da yirmi yıl içinde zamanaşımına uğrar.




131 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page